Illumination & Lighting Design Association

روشنایی معابر

۹ مرداد ۱۳۹۸ در: دانش روشنایی

روشنایی معابر
تعاریف این زیر بر اساس تعاریف نشریه 614  می باشد که به برخی موارد مهم اشاره می شود.

روشنایی معابر

آرايش نصب : نحوه قرار گرفتن پايه‌هاي روشنايي نسبت به يكديگر آرايش نصب تعريف مي‌شود كه شامل چهار حالت نصب در وسط، نصب در يكطرف، نصب زيگزاگ و نصب روبرو مي‌باشد.
فاصله نصب : فاصله بین دو پایه متوالی در هر حالت نصب ، فاصله نصب نام دارد. این فاصله به موازات خط مرکزی معبر اندازه‌گیری می‌شود.
مركز فتومتريك: در صورتي كه لامپ را يك منبع نور متمركز به صورت يك نقطه نوراني در نظر بگيريم آن نقطه مركز فتومتريك ناميده مي‌شود.
ارتفاع نصب: فاصله عمودي بين مركز فتومتريك و سطح معبر، ارتفاع نصب نام دارد.
طول بازو: تصویر بازوی پایه برروی سطح افق و یا به عبارت دیگر فاصله افقی بین ابتدای چراغ و خط عمودی که از مرکز مقطع پایه در سطح زمین می گذرد طول بازو نام دارد.
زاویه بازو: زاویه ای است که بین امتداد بازو و خط عمود بر پایه ( عمود بر خط مرکزی معبر ) تشکیل می شود . با تغییر این زاویه ، شدت روشنایی روی قسمتهای مختلف معبر تغییر می کند.
پيش آمدگي: فاصله افقي بين مركز فتومتريك و لبه جاده، پيش آمدگي نام دارد. اگر تصوير مركز فتومتريك بر سطح جاده جلوتر از لبه جاده باشد پيش آمدگي مثبت و در غير اينصورت منفي است.
عقب روی : فاصله افقی بین لبه جلویی پایه و لبه جاده ، عقب روی پایه نام دارد.
مستطيل محاسباتي: براي انجام محاسبات روشنايي بايد محدوده محاسباتي برروي سطح معبر مشخص شود. اين محدوده مستطيلي است كه عرض آن عرض معبر، و طول آن فاصله بين دو پايه متوالي و بر اساس توصيه‌هاي فصل پنجم و ششم نشريه 614 تعيين مي‌شود.
درخشندگي یا تراکم نور: درخشندگي يك صفحه كوچك نوراني در يك جهت معين برابر است با نسبت شدت نور صفحه در آن جهت معين، به مساحت مؤلفه سطح مزبور در راستاي عمود بر آن جهت معين. (واحد: كاندل بر متر مربع cd/m2 یا نیت ).
درخشندگي متوسط: مقدار متوسط درخشندگي كه از روي نقاط مشخص مستطيل محاسبات از معبر به چشم ناظري مي‌رسد درخشندگي متوسط نام دارد.
یکنواختی طولی باند ترافیکی: نسبت کمترین مقدار درخشندگی سطح معبر به بیشترین مقدار آن، در طول محور مرکزی باند ترافیکی
یکنواختی طولی معبر (Ul): كمترين مقدار يكنواختي طولي باندهاي ترافيكي موجود در قسمت ماشين رو معبر.
شدت روشنايي متوسط (Ehs): ميانگين شدت روشنايي افقي در يك سطح مشخص از معبر كه واحد آن، لوكس مي‌باشد.
حداقل شدت روشنايي (Emin): حداقل شدت روشنايي در يك سطح مشخص از معبر كه واحد آن، لوكس مي‌باشد .(Lx)
يكنواختي كلي (درخشندگي و يا شدت روشنايي) (UO): نسبت كمترين مقدار به مقدار متوسط براي هر يك از دو پارامتر ذكر شده است.
ضريب محيط: نسبت شدت روشنايي متوسط باريكه كنار معبر به شدت روشنايي متوسط باريكه مشخص شده در داخل معبر.
خيرگي و آستانه افزايش (TI%): خيرگي عامل كاهش تمايز اشياء و زمينه آن (سطح زمين) است و در واقع تراكم نور سطح شئ و زمين را به يكديگر نزديك مي‌كند. در شرايطي كه خيرگي به آن حد برسد كه شئ قابل تشخيص نبوده و ديده نشود خيرگي مطلق ايجاد مي‌شود. در اين صورت درصدي كه مقدار درخشندگي زمينه شئ (سطح زمين) بايد افزايش يابد تا شئ بتواند ديده شود آستانه افزايش نام دارد. آستانه افزايش بستگي به توزيع نور چراغ، درخشندگي سطح زمين، آرايش نصب و محل ناظر دارد.
ضریب نگهداری(MF): نسبت بین درخشندگی یا شدت روشنایی منبع نور، پس از زمان مشخص به درخشندگی یا شدت روشنایی اولیه آن. (فصل 12 نشریه 614) (MF=LLMF*LSF*LMF(*SMF

تقسيم بندي معابر
معابر مختلف به چهار دستة شرياني درجه يك، شرياني درجه دو اصلي، شرياني درجه دو فرعي و معابر محلي تقسيم مي‌شود كه توضيح هر يك به شرح ذيل ارائه شده است. شرح کامل طبقه بندی راه های شهری در بند 3-2 نشریه 614 ارائه شده است.
معابر شرياني درجه يك: اين معابر شامل آزادراه‌ها، بزرگراه‌هاي دو طرفه و راه‌هاي عبوري خارج از شهر با سرعت طرح 80 تا 100 کیلومتر در ساعت است.
معابر شرياني درجه دو اصلي: اين معابر شامل راه‌هاي يكطرفه و دو طرفه درون شهري با سرعت طرح 40 تا 80 کیلومتر در ساعت است بطوري‌ كه خيابان‌هاي مهمتر شهري با طول و حجم ترافيك بيشتر در شبكه اصلي ارتباطي درون شهري را شامل مي‌شود.
معابر شرياني درجه دو فرعي: تعريف اين نوع معابر مانند معابر شرياني درجه دو اصلي است با اين تفاوت كه خيابان‌هاي كم اهميت با طول كوتاه‌تر و حجم ترافيك كمتر را شامل مي‌شود.
معابر محلي: اين معابر شامل كوچه‌ها، راه‌هاي منطقه مسكوني و راه‌هاي دسترسي كه مناطق مسكوني، تجاري و صنعتي با ترافيك كم را به راه‌هاي شرياني درجه دو متصل مي‌كند، مي‌شود. سرعت طرح در معابر محلی 40 کیلومتر در ساعت و کمتر است.
معيارهاي سنجش روشنايي در معابر مختلف – تعیین کلاس روشنایی
به استناد به بند 3-2- فصل 3 نشریه 614 نحوه تعيين كلاس هاي روشنايي براي معابر عمومي مختلف، به شرح جدول زیر ارائه شده است.

روشنایی معابر

منبع: Faranoor.com

    انجمن حرفه ای روشنایی و نورپردازی توسط جمعی از فعالان شناخته شده در حوزه نور و صنعت روشنایی کشور تاسیس شده که در زمینه های مختلف تولیدی، تجاری، طراحی، اجرایی فعالیت دارند.
    این انجمن به عنوان تنها تشکل رسمی غیر انتفاعی و تخصصی نور و روشنایی وابسته به اتاق بازرگانی برای ایجاد بستر لازم و حضور گسترده تمامی فعالان صنعت روشنایی با رویکرد حمایت از بهبود فضای کسب و کار و امکان بهره برداری بیشتر از سرمایه گذاری و استفاده و انتقال تجربیات علمی و عملی دست اندر کاران پا به عرصه فعالیت گذاشته است.

    آدرس

    تهران، خیابان میرزای شیرازی، نبش کوچه شهدا، پلاک 229

    تلفن

    88720630 (021)

    همراه

    09912702562

    فکس
    ایمیل

    info@ildalighting.com